Välkommen till vår blivande webbplats. För korrekt innehåll gå till www.du.se

Ansök om utbytesstudier

Du ansöker om att bli nominerad av Högskolan Dalarna till utbytesstudier. När du väl är nominerad tar ytterligare en ansökningsomgång vid där du i kontakt med Internationella kontoret vid Högskolan söker som nominerad till ett utvald lärosäte. Det här är bra att känna till eftersom alla anvisningar du hittar om "hur man söker" på våra partneruniversitets egna hemsidor rör just denna senare del av processen mot utbyte.

Förbered din ansökan

När? - Hitta bästa perioden att åka iväg

Om du studerar på ett program, läs igenom din programplan och ha kontakt med din programansvarig. Läser du fristående kurser behöver du kontakta examenshandläggarna för att höra hur en utbytesperiod kan passa som del av examen från Högskolan inom ditt område.

Vart? - Vilket partneruniversitet passar bäst?

Från mitten av februari 2017 fram till 1 mars byter vi databas för student- lärar- och utbytesavtal.
Under den här perioden (vilken ev. kan komma att förlängas någon vecka) kommer studenter och personal inte åt onlineansökan eller information om våra partneruniversitet.

För dig som vill söka sent till utbytesstudier (1-31/3 för utbyte under hösten 2017 och 1/4-1/9 för utbyte under våren 2018) så ber vi dig ta kontakt med Internationella kontoret för information om tillgängliga platser. Tack för tålamod! Vi ser fram emot en förbättrad process för alla som vill söka utbytesstudier.

Ansök

Under "Utbytesstudier Student" på Mina Sidor finns länken till onlineansökan. Här skapar du inledningsvis ett särskilt konto. Notera att du inte automatiskt kan använda din högskole-login utan får skapa en ny användare.

Det är bra att ha noga förberett din ansökan innan du fyller i onlineformulären (det vill säga vet att du har underlag för samtliga lärosäten du söker). Kom ihåg också att din onlineansökan är bara en start och att vi behöver få in underlaget till din ansökan innan den är komplett. Det datum som räknas är när alla obligatoriska handlingar och onlineansökan är på plats.

Följande handlingar ska vara bifogade:

 • Underskriven ansökan
 • Bifoga nomineringsunderlag för varje sökt lärosäte
 • Studieplan (endast för icke-programstudenter)
 • Motiveringsbrev
 • Betyg
 • Övrigt underlag

Underlag för dig som är programstudent
Underlag för dig som läser fristående kurser

Invänta beslut

Din inkomna kompletta ansökan (onlineansökan + insänt underlag) behandlas av Högskolan och förhoppningsvis kommer vi att kunna nominera dig till utbytesstudier. Du får besked via mejl.

Att komma iväg på utlandsstudier

Före avresa

 1. Du har fått ett mejl med Högskolans beslut om nominering som du behöver tacka ja eller nej till och du kallas samtidigt till ett informationsmöte. 
 2. När du bekräftat till Internationella kontoret att du tackar ja så skickar Högskolan ett mejll med nomineringen till partneruniversitetet. Kontakta inte lärosätet på egen hand innan vi har hunnit meddela dem att du är nominerad.
 3. Du får ett välkomstmejl från partneruniversitetet med instruktioner om hur du ansöker om kurser och boende. Efter att du har fyllt i ansökan online ska du ofta få den utskriven och underskriven av internationell handläggare innan den skickas till partneruniversitet. Kontakta Internationella kontoret om du inte hört av dem inom rimlig tid.
 4. När du hittat de kurser du vill studera vid partneruniversitet ska du förbereda ett Learning Agreement. Kontakta Learning Agreement.
 5. Du som åker inom Erasmus+ programmet ska innan avresa ansöka om stipendium och eventuellt göra ett språktest. Kontaka Learning Agreement.
 6. Partneruniversitetet kommer att skicka ett "Letter of Acceptance" till dig så snart de accepterat din ansökan. Vidarbefordra en kopia av detta dokument omgående till Internationella kontoret. Redan när du tackat ja till din nominering så antar internationella handläggare dig till utbytesstudier i Ladok. Så snart "Letter of Acceptance" anlänt ska antagningen uppdateras med exakt tidsperiod för utbytet (där terminstiden vid partneruniversitetet inklusive introduktionsdagar ska framgå). Kontakta Internationella kontoret.
 7. Under utbytet är du försäkrad genom Kammarkollegiet. Beställ/hämta ut ett försäkringskort inför avresan från Internationella Kontoret. För utbytesstudier inom EU, är det också viktigt att du beställer ett EU-kort genom Försäkringskassan. 
 8. Har du CSN-medel? Kontakta dem om du vill behålla studiemedel under utbytet. CSN får automatiskt information om din antagning till utbytesstudier, men det är viktigt att den exakta tidsperioden för utbytet finns inlagt i våra system.

Under din tid utomlands

 1. Be om ett intyg om att du kommit fram så snart du anlänt och registrerat dig vid Partneruniversitetet. Skicka en scannad kopia till Internationella kontoret. Om du är programstudent ska du samtidigt gå in och terminsregistrera dig på ditt program vid Högskolan Dalarna. Kontakta studieadministratören för frågor runt terminsregistrering.
 2. Så snart ditt intyg inkommit till Internationella kontoret så kommer du att registreras på ditt utbyte vid Högskolan (för programstudenter kan detta endast göras om du är terminregistrerad). CSN ser också denna registrering.
 3. Om det blir ändringar i de kurser du ska läsa måste Learning Agreement uppdateras. Mejla uppdateringen tillsammans med kursplaner till  Learning Agreement.
 4. Innan hemresa ska du beställa ett studieintyg (Transcript of records) från partneruniversitetet. Fråga gärna när detta förväntas skickas och om det skickas till dig som student eller till oss på Högskolan. 
 5. Under utbytesperioden ber vi dig informera om möjligheten till studier vid Högskolan i alla sammanhang som partneruniversitetet ber dig hjälpa till. Ha gärna kontakt med Internationella kontoret runt denna del.
 6. Du kommer också att ha med en dalahäst under utbytet som du beställer av Internationella kontoret. Fotografera hästen i intressanta sammanhang/miljöer och hjälp till i vår internationaliseringskampanj. Skicka sedan dina bilder till Internationella kontoret (gärna i hög upplösning). Innan hemresa ger du dalahästen till någon anställd vid partneruniversitetet/boendet som varit särskilt hjälpsam.
 7. Kom ihåg att du fortfarande är student vid Högskolan Dalarna under hela din utbytesperiod. Du har på distans tillgång till allt som en högskolestudent normalt har tillgång till.

Efter avslutade studier

 1. Studieutdraget (Transcript of Records) som du beställt från partneruniversitetet skickas antingen till din hemadress eller direkt till Högskolan Dalarna. Om du får det till din hemadress måste du mejla en vidimerad kopia till  Learning Agreement.
 2. Poängen för kurserna du klarat läggs in i Ladok så snart vi fått in studieutdraget. Vi postar också beslutet till dig. 
 3. Erasmusstudenter ska fylla i en webbaserad utvärdering och eventuellt språktestas vid hemkomst. I båda fallen får du ett mejl av Learning Agreement med länkar och instruktioner. 

När du är hemma igen

Vi uppskattar din hjälp med att i olika sammanhang informera andra studenter om utbytet när du kommer tillbaka.

Kontakt Internationella kontoret

ioffice@du.se

Internationella kontoret

Kontakt studieadministratörer

studieadm@du.se

023 - 77 88 88

Studieadministratörer

Senast uppdaterad: